CNC-Operatør

CNC- operatørfaget er ett av de eldste fagene vi har i Norge, og var opprinnelig delt inn i fire fagområder som ga hvert sitt fagbrev.

I dag er de fire fagområdene slått sammen til ett fag. Dette vil medføre at framtidige fagarbeidere får bredere kompetanse og dermed kan utføre flere arbeidsoppgaver i bedriften, samtidig som det gir bedre muligheter til å skaffe seg arbeid etter endt opplæring.

En CNC-Operatør bearbeider detaljer av ulike materialer ved hjelp av manuelle og styrte verktøymaskiner, og vil også kunne delta i utvikling av nye produkter og produksjonsprosesser i samarbeid med andre.

Med samfunnets nye teknologi har hverdagen blitt lettere for CNC-bearbeiding. Arbeidet er ikke lenger så fysisk anstrengende, fordi maskiner i dag har tatt over mange av de arbeidsoppgavene som operatøren tidligere måtte gjøre manuelt.

Store krav til produktkvalitet og nøyaktighet har ført til økt bruk av automatiserte maskiner og datautstyr. De maskinerte detaljene inngår ofte som deler i motorer, maskiner, verktøy og rullerende materiell av ulike typer.

En CNC-Operatør arbeider i dag innenfor en rekke virksomheter som f.eks. tekniske, mekanisk og kjemisk industri, oljevirksomhet, skipsbygging og treforedling.

Arbeidsoppgavene varierer fra sted til sted og mellom bransjene avhengig av produksjon, maskinutrustning, arbeidsfordeling og organisasjonsform. En faglært CNC-Operatør vil kunne få arbeid i store og små bedrifter, som ofte er høyt spesialiserte ved framstilling av nye produkter for teknisk, mekanisk industri, og i verksteder for vedlikehold av utstyr i annen industri.

CNC-operatøren må kunne arbeide selvstendig og kunne planlegge hvordan et arbeidsoppdrag skal gjennomføres. Det stilles også krav til fagarbeideren med hensyn til samarbeid med andre i bedriften.

Utdanningsvei:

VG1 Teknikk og Industriell produksjon / VG1 TIP

VG2 Industriteknologi

Læretid – 2 år i bedrift – CNC – Operatør faget

Utdanningsdirektoratet

Her er en oversikt over våre medlemsbedrifter som tilbyr CNC-maskineringsteknikk:

BEDRIFTSNAVNTELEFONE-POSTADRESSEGATEADRESSEPOSTNUMMERLÆREFAG
ASTORPLAST AS95127689asgeir@astorplast.noFOSNAVÅGMjølstadnesvegen 206092CNC-maskineringsteknikk
BREIVIK MEK VERKSTED ASGODØYAValkvæhamna 26055Automatiseringsfaget, CNC-maskineringsteknikk, Industrimekanikerfaget
KVENNA EMTÅLESUNDKjøpmannsgata 236005CNC-maskineringsteknikk, Industrimekanikerfaget
LIEDS VERKTØY AS92296937jal@lieds.noÅLESUNDBlindheimsgeilane 16010CNC-maskineringsteknikk
OPTIMAR ASVALDERØYAValderøyvegen 11296050Automatiseringsfaget, CNC-maskineringsteknikk, IKT-servicefaget, Industrimekanikerfaget, Produksjonsteknikkfaget, Sveisefaget
PE BJØRDAL AS48204151sander_gran@hotmail.comHOVDEBYGDATorvmyrane 216160Automatiseringsfaget, CNC-maskineringsteknikk, Industrimekanikerfaget
SALTHAMMER TRESFJORD ASTRESFJORDSylte6391CNC-maskineringsteknikk, Industrimekanikerfaget
Sperre Air Power AS41668652Johnny.Kaald@sperre.comELLINGSØYEllingsøyvegen 7406057Automatiseringsfaget, CNC-maskineringsteknikk, IKT-servicefaget, Industrimekanikerfaget, Logistikkfaget
SULA BEDRIFTSTJENESTE ASLANGEVÅGErikmarka 36030Anleggsgartnerfaget, CNC-maskineringsteknikk, Industrisømfaget, Sveisefaget, Vaskerifaget
VIK ØRSTA ASØRSTAPostboks 1936151CNC-maskineringsteknikk, Industriell overflatebehandling - YSK 4 år, Industrimekanikerfaget, Logistikkfaget, Sveisefaget, Verktøymakerfaget
WELDTEAM AS92610360yendami.sjovik@weldteam.noSØVIKBjørnøyvegen 4006280CNC-maskineringsteknikk, Sveisefaget